De kracht van positieve woorden!

Zeg geen slechte, negatieve dingen over mensen. Maar zeg, als het nodig is, dingen die het geloof van anderen sterker maken. Zeg iets dat mensen goeddoet. (Efeziërs 4:29, BGT)

In de kerk keken we naar een filmpje van ‘Het beste brein’ van Victor Mids. Klik hier om het te bekijken. In het programma werd een experiment uitgevoerd waarin hij probeerde aan te tonen dat mensen beter presteren als zij positieve feedback krijgen van anderen. In het experiment blinddoekte hij een jonge vrouw met weinig basketbaltalent. Wat te verwachten viel gebeurde ook, met de blinddoek voor gooide zij alle ballen mis. Aan de zijlijn stond echter een aantal cheerleaders die haar toejuichten en positieve woorden riep: ‘goed gedaan!’, ‘bijna raak!’, ‘je kunt het!'. Toen zij vervolgens zonder blinddoek opnieuw een poging waagde, gooide zij een groot aantal ballen raak.

Maar het experiment ging verder.

Een professionele basketballer werd gevraagd hetzelfde te doen. Geblinddoekt probeerde hij de bal in de basket te gooien, maar werd door de cheerleaders naar beneden gehaald: ‘weer mis!’, ‘dat valt tegen’, ‘pfff …’. Toen hij vervolgens zonder blinddoek opnieuw mocht gooien, gooide hij bijna alles mis, terwijl deze profbasketballer normaal gesproken alles raak gooit! Met dit experiment werd duidelijk gemaakt dat mensen beter presteren als ze positieve feedback krijgen van anderen.

Maar ook andersom: door negatieve woorden worden de prestaties ronduit slecht. Dit sluit aan bij de woorden uit de Bijbel.

In Efeze 4: 29 staat:

Zeg geen slechte, negatieve dingen over mensen. Zeg iets dat mensen goeddoet.

Maar de Bijbel gaat nog een stapje verder: Maar zeg, als het nodig is, dingen die het geloof van anderen sterker maken.

Positieve woorden geven mensen meer zelfvertrouwen waardoor zij beter gaan presteren. De Bijbel voegt daaraan toe: positieve woorden kunnen helpen om het geloof van anderen sterker te maken! Ook daarvoor zijn we gemeente: om elkaar te helpen. We mogen elkaar bemoedigen en aanmoedigen zodat we sterker worden in het geloof. Het spreken van positieve woorden versterkt niet alleen het geloof van de ander, maar ook van jezelf! Om over na te denken Ben jij je ervan bewust dat je met positieve woorden mensen sterker kunt maken in het geloof? Maar dat ook het omgekeerde geldt? Waar denk je aan bij beide vragen?

Gebed Here Jezus, wilt U mij helpen positieve woorden te spreken, zodat anderen maar ook ikzelf sterker mogen worden in het geloof.

 Gebedstip: 

Vraag aan God om je gedurende deze dag 1 Petrus 3:10,11 in gedachte te brengen in een situatie van vandaag.

Waar je één of meerder opdrachten direct kan toepassen. We ontbreken vaak zelf aan eigen inzicht om ons handelen te sturen, vraag daarom God deze tekst in gedachte te brengen in zulke situatie's

Immers: Wie het leven liefheeft en gelukkig wil zijn, moet geen laster of leugens over zijn lippen laten komen, hij moet het kwaad uit de weg gaan en het goede doen, en voortdurend vrede nastreven.

1 Petrus 3:10-11 

 


 UITDAGING VAN DE DAG:

Lees de eerste Bijbeltekst eens goed door en neem daar een onderlijnd punt uit dat je deze dag als een uitdaging wil zien om te doen. Wees niet bang, Want God in zijn genade voorziet waar wij te kort schieten. 

Deze opdracht lijkt erg op die van gisteren. Maar probeer met wat je zegt nu het geloof van andere te sterken. Dat kan als commentaar bij de facebook-post (bv. iets wat ieders geloof bemoedigt) of spreek/mail/bel iemand op die je iets opbouwends wil zeggen. Dat kan een woord, profitie, een beeld zijn. Maar ook iets eenvoudig. zoals: als ik aan jou denk dan zie ik ..., Jij geeft mij een ... gevoel,... Je snapt wel waar we naartoe willen hé. 

VEEL ZEGEN!